Jak zapobiegać wypadkom przy stosowaniu środków chemicznych
Jak zapobiegać wypadkom przy stosowaniu środków chemicznych
Do zagrożeń chemicznych, na które jest narażony rolnik, należy zaliczyć kontakt ze środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, paliwami i smarami. Najbardziej szkodliwymi związkami, na które działanie narażeni są rolnicy są pestycydy oraz wszelkie substancje wykorzystywane do niszczenia grzybów, bakterii, chwastów i szkodników.
Duża toksyczność tych środków, jak również wciąż wzrastające ich zużycie w gospodarstwach rolnych sprawia, że są one największym zagrożeniem dla zdrowia osób, które mają z nimi do czynienia.
Nie tylko bezpośredni kontakt ze środkami chemicznymi stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia rolnika. Dzieje się tak podczas przygotowywania roztworów użytkowych, preparatów do opryskiwania lub zaprawiania nasion, przeprowadzania oprysków (kierowcy ciągników, operatorzy dozowników i ręcznych końcówek opryskiwaczy), podlewania roślin, czy rozsiewania granulatów do gleby. Niepożądane skutki zdrowotne może powodować samo przebywanie w magazynach, gdzie przechowuje się różnego rodzaju preparaty, ale również czyszczenie i naprawa aparatury oraz pranie odzieży roboczej.
Należy pamiętać, że przebywanie w pomieszczeniu zamkniętym w czasie wykonywania zabiegów chemizacyjnych nawet po ich zakończeniu, naraża człowieka na toksyczne działanie środków ochrony roślin w znacznie wyższym stopniu, niż podczas prac na otwartej przestrzeni. Pomieszczenia powinny posiadać sprawną wentylację, instalację elektryczną, odpowiednie oświetlenie, mieć zmywalną podłogę, z odpowiednio ustaloną temperaturą oraz być dobrze oznakowane i zamykane na klucz.
Rolnicy wykorzystujący w swoich gospodarstwach środki ochrony roślin są narażeni na bezpośredni kontakt z nimi, zarówno podczas wykonywania rutynowych prac wyżej wymienionych, jak również na skutek wypadków i pomyłek (np. rozlanie źle zabezpieczonej cieczy, pęknięcie węża podczas zabiegu opryskiwania upraw, prowadzenie oprysku niezgodnie z kierunkiem wiatru, o złej porze dnia i nocy, czy spożycie źle zabezpieczonego preparatu poprzez pomylenie ze środkiem spożywczym) do których, dochodzi bardzo często. Niestety, ofiarami tych tragicznych w skutkach pomyłek są nie tylko rolnicy, ale także dzieci, nieświadome istniejących zagrożeń.
Pierwsza pomoc w ostrym zatruciu pestycydami, udzielona jeszcze przed przybyciem lekarza, często może decydować o uratowaniu życia, szczególnie dzieci i osób nieprzytomnych. Dlatego producenci środków ochrony roślin umieszczają na opakowaniach lub dołączają na ulotkach dokładne wskazówki dotyczące stosowania pestycydów oraz sposobu postępowania w sytuacji niebezpiecznego kontaktu z danym środkiem.
Rolniku Pamiętaj!
Przed zastosowaniem preparatu należy zawsze dokładnie przeczytać ulotkę i ściśle stosować się do zaleceń oraz zachować ją na przyszłość.
Skutecznym sposobem znacznego ograniczenia kontaktu z pestycydami jest: 1. Stosowanie odpowiednich środków ochrony indywidualnej w postaci ubrania ochronnego, jednorazowego kombinezonu, rękawic gumowych z odpowiednim atestem, obuwia, gogli i masek z filtrami i innego sprzętu ochrony układu oddechowego.
2. W czasie pracy ze środkami chemicznymi nie wolno jeść, pić, palić.
3. Wygospodarowanie specjalnie wydzielonego, zabezpieczonego miejsca w gospodarstwie, niedostępnego dla osób postronnych i dzieci.
4. Stosowanie się do znaków ostrzegawczych, przepisów i zaleceń umieszczonych na środkach chemicznych.
Warto uczestniczyć w działaniach prewencyjnych organizowanych przez KRUS ponieważ, oprócz wiedzy dotyczącej bezpiecznego wykonywania prac w gospodarstwach rolnych, dostarczają one także informacji na temat produktów i innowacji poprawiających bezpieczeństwo rolników oraz osób postronnych. Ponadto przypominamy, że o każdym organizowanym działaniu prewencyjnym przez poszczególne placówki KRUS, możecie Państwo dowiadywać się z „Kalendarza wydarzeń prewencyjnych” dostępnego na stronie internetowej www.krus.gov.pl.
Opracowanie:
GŁÓWNY SPECJALISTA
mgr EWELINA CIERPIKOWSKA
Źródła:
Bezpieczna praca z chemicznymi środkami ochrony roślin – broszura KRUS
Dobre praktyki BHP przy pielęgnacji o ochronie roślin – broszura CIOP PIB